A community is created by a group of people spending time together and sharing ideas. This literary center, located in the Clifton area, intends to foster one such community environment. It creates a versatile place in which the many living near Ludlow can all feel comfortable. It will be a place to meet and interact with neighbors and friends or simply take time to just curl up with a cup of coffee and a novel. The main subject of conversation can always be the visiting author and his or her works. There will be a wealth of other activities happening at this site including art shows, environmental/literary speakers, local musicians, etc. that will draw people out of their homes and into this place of fellowship.

Interior 1.jpg

The Goals:

  • To design a building that serves as a community center and place of social activities.
  • To establish an environment that is inviting, peaceful, and comfortable for people of all types.
  • To create spaces that are fluid and flexible, providing the ability to personalize based on current users needs.
                                                                                         Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                                                                                        Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                                                                                          Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                                                                                        Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                  Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                  Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                                                                                          Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

                                                                                        Diagrams made as a collaborative effort with three other students.

- Click on the images below to enlarge view -

Interior 3.jpg
                                                                       Collage of magazine cut-outs that inspired my idea for the upstairs semi-private reading nooks.

                                                                    Collage of magazine cut-outs that inspired my idea for the upstairs semi-private reading nooks.

The building utilizes Pilkington Optitherm™ S4 Plus Exterior Glazing. It features a very high light transmittance and low reflectance to give a neutral appearance. This is an ultra low-emissivity, high thermal insulating, off-line coated glass. The effect of the low-emissivity coating is to reflect heat energy back into the building. The transparent coating also transmits heat from the sun and provides high light transmission to create a naturally lit, comfortable working environment.


It is used to enhance thermal performance in Insulating Glass Units in conjunction with Pilkington Activ™ Neutral self-cleaning glass, so harmful chemicals generally used for cleaning will not be necessary. The building also collects rainwater from the slanted roofs through a small gutter system and retains it in a cistern held in the basement; the grey water can then be used to fill toilets and water exterior vegetation.

- Click on the images below to enlarge view -

Exterior Night.jpg